DIVERTISMENT

Flag Counter

Examen AUTO (careul nr. 3)

ORIZONTAL: 1) Pornit la prima scânteie (pl.). 2) Dereglat la aprindere – Semn de începător. 3) Se află în filaj! – Sistem de răcire elementar (pl.) – Mijloace auto! 4) Înlesneşte o evoluţie strălucită pe culoare. 5) Frână de mână. 6) Ambalat la pornire – Ridicat în faţă… cu cricul! 7) Amatori de mărci străine – Operau cu numere… scoase din circulaţie (sg.). 8) Trasă cu spatele în bătătură – Una văzută în treacăt! – Merge... cu suta! 9) Degajat în spaţiu (pl.) – Respectă regula preselecţiei. 10) Fiola dusă la laborator pentru analize (pl.).


VERTICAL: 1) Pompă auto – Merge în spate cu coloana. 2) Scoasă din evidenţă. 3) Bară de direcţie (pl.). 4) Suceava... pe harta auto – Tip de afaceri cu petrol – Pe pistă! 5) Formulă de bază pentru aliere. 6) Circulă cu regim de cursă – Culoare cu prioritate. 7) A face autostopul – Curbe printre arbori! 8) Pană la un Tico! – Aerodinamic în faţă! – Spălătorie auto. 9) Element de bază la confecţionarea unei coroane – Căzut la examenul auto. 10) Cale de acces… cu ieşire de sub restricţii (pl.).Dicţionar: ILA.

Dezlegarea: în nr. 4 al revistei „Izvorul Someșului”.


Ștefan CIOCIANU - Cluj-Napoca


Ce este Sudoku?

Sudoku este un joc care constă în completarea unei grile compuse din nouă căsuțe, cu cifre de la 1 la 9, respectând condiția ca fiecare coloană, fiecare rând și fiecare pătrat mai mic (3X3) să nu conțină cifrele de la 1 la 9 decât o singură dată, unele cifre fiind dispuse deja în grilă, ca ajutor pentru dezlegarea jocului.

Numele Sudoku vine din limba japoneză și este abrevierea regulii unui joc „Suji wa dokushin ni kagiru”, care înseamnă „Aici nu poate fi decât o singură și unică cifră” („Su” – cifră, „doku” – unică).  

Guvernul britanic a plătit, pentru a difuza grile Sudoku, 70 de cotidiene, din 27 de țări, considerând jocul acesta un mijloc excelent de prevenire a maladiilor de felul demenței senile sau Alzheimer. Practic, nu există țară în care acest joc să nu fi ajuns. Amatorii de statistici au constatat, în anul 2005, că diversele combinații și simetrii ale jocului permit 5 472 730 538 de grile Sudoku. Unei persoane care ar rezolva o variantă în zece minute, timp de opt ore pe zi, i-ar trebui 3 milioane de ani ca să le rezolve pe toate.

Grilele pentru jocuri sunt construite, de regulă, pentru 4 nivele de dificultate: ușor, mediu, greu și foarte greu.

Redăm mai jos două grile pentru delectarea D-voastră. Succes în rezolvarea lor!


Soluțiile:


Propuneri:


Sursa: www.sudokukingdom.com


Valer POPPoftiți la masă! (careul nr. 2)

ORIZONTAL: 1) Nu stau la masă. 2) Primele la masă. 3) Deschide gura numai la masă – Serveşte masa în salon. 4) Nu se ridică la acelaşi nivel cu masa. 5) Se ridică de la masă mulţumind – Nepoftit la masă. 6) Obişnuit la masă – Mâncare populară românească. 7) Servită cu slană şi pită – Ciolan... ros la urmă! 8) N-are acces la popotă (înv.) – A lua loc la masă. 9) Îţi face de mâncare. 10) Încă… un fel de ficat – Fad la masă (pl.).


VERTICAL: 1) Îndopate cu cârnaţi – Unt pus pe peşte! – Unu servit cu mici! 2) Plată... pentru băutură – Te etalezi cu ele la masă (sg.). 3) Făcut dintr-un aluat… necrescut bine (pl.). 4) Preferă un regim cu crudităţi – A apărea… în civil! 5) Servită cu mujdei (reg.) – Lipsită de replică la masă. 6) Corn cu unt! – Unul în puf! – Masă în familie cu naşul în capul ei. 7) Plasă cu două mere (dim.) – Roasă la crochete! 8) Un fel de ou (fem.) – Înţepător... la limbă. 9) Legume păstrate la sticlă – Depozit cu carne de porc. 10) E toată numai fibră.Dicţionar: AITĂ.

Dezlegarea: în nr. 3 al revistei „Izvorul Someșului”.


Ștefan CIOCIANU - Cluj-Napoca


Haina îl face pe om (careul nr. 1)

ORIZONTAL: 1) Vechi croitor de blană... celebru în Bucureşti. 2) Schimburi curate. 3) Furnizor exotic de blană roşcată – Mărunt croitor de blană care lucrează acasă. 4) Ţinute în pieptare! – Tăiaţi cu foarfeca. 5) Dresul... după multă folosinţă – Cârpe întoarse pe dos! 6) Arici... cu care închide un buzunar! – Vine la fix (pl). 7) Manechin pentru femei (pl.) – Una care apare în geacă! 8) Acoperă capul la Roma – Preţ derizoriu pentru un palton de blană ultimul tip (pl.). 9) Chemat la centru! – Se îmbracă în zale de cavaleri (pl.). 10) Nasture de tablă – Fireturi la tunică folosite într-un grad redus (sg.).


VERTICAL: 1) Mâneci de halat! – Aproape strâns la cataramă. 2) Tăietură făcută după tipar (pl.) – A lucra pentru un tip minunat. 3) Foarfecă în valuri – Crescută în puf. 4) Schimburi personale care conferă noi înfăţişări. 5) Scurte... de vacanţă (sg.) – Se poartă la dungă. 6) Val special pentru croiala unor articole de plajă – Un capăt de guler prins la rever! 7) Tiv la un şort! – A lucra pe dos! – Brodate la un bolero! 8) Groasă la găici! – Dat cu perii pe faţă. 9) Motiv de croială pentru o haină populară – Piesă de rezistenţă din îmbrăcămintea de stradă. 10) Dresuri de damă (reg.) – Reprezentanta României la parada modei.Dezlegarea: în nr. 2 al revistei „Izvorul Someșului”.


Ștefan CIOCIANU - Cluj-Napoca
www.acris.ro ©Grigore Cotul. Toate drepturile rezervate.